Rozhovor: Osprostená mládež (máj 2014)

1.) Proč ses rozhodl věnovat nový singl mladým?

Pretože som im chcel touto formou nastaviť zrkadlo a pootvoriť oči, aby som mnohých z nich vystavil konfrontácii s ich každodennou realitou a zároveň ich varoval pred nástrahami a manipuláciami dnešného mediálno - virtuálneho sveta. Chcem ich upozorniť hlavne na to, že nič z toho "divadelného predstavenia" sa nedeje náhodou, ale že sú to ZÁMERNÉ ťahy ľudí, ktorým vyhovuje tento (bez)myšlienkový prúd mládeže a v podstate celého ľudstva. Tým zároveň vyzývam kompetentných, ktorí majú moc ovplyvňovať verejnú mienku, aby sa postavili k svojmu privilégiu zodpovedne a niesli tak následky za svoj verejný vplyv. Uvediem príklad, ktorý je bežný skôr v US, ale deje sa to pomaly už i u nás: Mladý človek ohrozí svojich spolužiakov smrteľnou streľbou. Za vinníka sa považuje samozrejme on, pretože je psychicky narušený, jeho rodičia, pretože neustriehli svojho syna a nanajvýš tak majiteľ zbraňe za to, že ju nemal vo svojej kontrole. Ale ten hlavný motív: nasledovanie mentálnych vzorcov a programov, ktoré pochádzajú z mediálnych zdrojov, filmov a videohier plných násilia, sa v týchto prípadoch zámerne opomína. Pravdepedobne preto, že je to výnosný obchod a niekto nechce, aby ľudia vnímali tento "BIG PICTURE", a tak odpútava ich pozornosť od podstatných súvislostí. A príkladov by som mohol menovať stovky, tiež v menšom rozsahu napáchanej ujmy a škôd. Schválne som použil extrémny prípad, aby som jasne poukázal na vplyv prostredia na psychiku človeka. Veď predsa všetci vzájomne ineragujeme s prostredím a s úplne všetkým, čo sa v ňom udeje. A pod akými vlyvmi prostredia dieťa vyrastá, to sa zákonite prejaví aj v jeho realite. Tam treba hľadať príčinu, aby sme mohli odstrániť následok.

2.) Je z toho cesta ven?

Áno, preto som zvolil dlhší hovorený epilóg skladby, v ktorom vyzdvihujem svetlé výnimky mladých ľudí, ktorých je čím ďalej - väčšie množstvo, a ktorí ukazujú svojmu okoliu jasné východisko - svojím vlastným životom. A ten je postavený na zdravých ľudských hodnotách, vnímaniu krásy a kvality - namiesto nafúknutých umelín, bublinových senzácií a pozlátenému gýču. Dokážu oceniť to dobré a prirodzené, ale dokážu povedať aj rázne NIE: tomu plytkému, rýchlokvasnému, sebe a okoliu škodlivému. Lebo vedia, že čo dneska zasejú, to zajtra zožnú...

3.) Kdo přímo vybíral YT záběry a o jaké scénky konkrétně jde, jestli ta YT videa jsou anonymní - neznáš tvůrce nebo si vybíral nějak záměrně?

YT zábery sme vyberali spoločne s clipmakerom. Použili sme videá, ktoré najviac zobrazujú morálny úpadok, dekadenciu spoločnosti a mediálneho sveta, ale tiež konkrétne známe "osobnosti", ktoré najviac vplývajú na mladých ľudí a "vedú" ich do mentálneho bahna so zvrátenými hodnotami. Mnohé tieto zábery sú známe po celom svete a pýšia sa dokonca veľkou sledovanosťou a prispievajú tak k značnej retardácii populácie.